1056 Budapest, Sörház u. 5. +36 20 383 8555 info@stardental.hu H-P: 08:00-12:30 és 14:30-20:30

Elérhetőségek

Mikor válasszunk fogimplantációt?

A foghiányok esztétikus és tartós pótlására manapság a legmodernebb eljárás a fogbeültetés. A fogászati technológiákban ma a legdinamikusabban a fogászati implantációs technológiák fejlődnek. Szinte nincs olyan eset és nincs az a páciens, akinél ne lehetne elvégezni a fogászati implantátumok beültetését. Ezek ugyanis olyan anyagból készülnek – többnyire titánból, amelyet a szervezetünk nem tekint idegen testnek, így nem, vagy csak csekély százalékban  lökődnek ki. Az implantátumok emellett úgy készülnek, hogy a felszínükön finom mikrogödröcskéket alakítanak ki, amelyekbe a csont szerves és szervetlen állománya képes “belenőni”, így biztosítva az implantátum tartós és stabil rögzülését az állcsontban.

ID-100151503Az implantátumok behelyezését gondos előzetes vizsgálatok és alapos tervezési munka előzi meg, behelyezésük ezért nem oldható meg egyetlen ülésben és az egész folyamat az elejétől a végéig általában hosszabb időt vesz igénybe a hagyományos fogpótlásnál. A műtétet megelőző vizsgálatok döntik el, hogy a behelyezést megelőzően hány alkalommal találkozik az orvos és a beteg, szükség lehet ugyanis a rossz, vagy meglazult fogak eltávolítására, a régi foghiányok helyén csontpótlásra, arcüreg emelésre, és természetesen a különböző sebészi beavatkozásokat követő gyógyulási fázisokra is.

A fenti kérdésre a válasz, miszerint “Mikor válasszuk a fogimplantációt?”, a fent leírtak ismeretében roppant egyszerű: abban az esetben javasolt a fogbeültetés, ha valamilyen okból kifolyólag foghiányunk van és tartós, stabil fogpótlásra vágyunk.

Fontos tudni azonban, hogy az implantátumok minimális mérete korlátozott, tehát ha két fog között a hiány nem éri el az implantátum minimális méretét (legalább 4 mm-t), úgy implantációs műtétet végezni nem lehet. Ilyen esetekben a foghiányt fogszabályozással lehet korrigálni, vagy különböző típusú fogpótlásokkal. Ezen felül az implantációs műtét sikerességét befolyásoló további kockázati tényezők:

  • Dohányzás
  • Súlyosabb fokú cukorbetegség
  • Keringési zavarok
  • Ödémára való hajlam
  • Csontritkulásos betegségek
  • Autoimmun betegségek

Orvosaink a fentiek ismeretében a szakmai előírások maximális betartása mellett fogják tájékoztatni Önt arról, hogy az Ön esetében biztonsággal elvégezhető-e az implantációs műtét. Amennyiben egészségi állapota miatt a műtét nem javasolt, úgy orvosaink más, esztétikus fogpótlást javasolnak az Ön számára.