1056 Budapest, Sörház u. 5. +36 20 383 8555 info@stardental.hu H-P: 08:00-12:30 és 14:30-20:30

Elérhetőségek

Fognyaki érzékenység csökkentése

 

Mikor van szükség a fognyaki érzékenység kezelésre?

princ_rm_photo_of_dentin_SEMA fognyaki érzékenységet Nátrium fluoridos vagy Nátrium és kálium fluoridos lakk használatával lehet hatékonyan csökkenteni, vagy fognyaki töméssel.

A fognyaki érzékenység oka többnyire a szabaddá váló gyökérfelszín miatt alakul ki, ez többnyire az íny egyes kóros állapotok miatti visszahúzódása vagy fognyaki kopás miatt alakul ki. A szabaddá váló gyökérfelszínt már nem védi a tömör szerkezetű fogzománc, a szabaddá váló porózusabb szerkezetű dentin (lásd a képen) viszont akár a fizikai, akár a kémiai behatásokat (savas ételek, hő, fogkefe dörzsölése) közvetíteni tudja a gyökérben futó idegek felé, így fájdalomérzet alakulhat ki. A szabad dentinfelszín kezelésére és a fájdalom többé-kevésbé tartós megszüntetésére többféle megoldás létezik, ezek egyike a fluoridos lakkok használata.

Hogyan zajlik a kezelés? 

PS-Bifluorid-10A kezelés első lépése, hogy a fogakat leszárítjuk. Ezt levegő ráfúvással érjük el. Mivel fognyaki érzékenységről beszélünk, a nagy nyomású levegő okozhat némi fájdalmat, ezért helyi érzéstelenítő spray használata egyes betegek esetében indokolt lehet. A levegővel leszárított fogfelszínt, de különösen a fognyak felszínét ezután a fluoridos lakkal ecseteljük, majd ismét leszárítjuk. A lakkban lévő fluormolekulák beszívódnak a dentin állomány pórusaiba, amelyek a fájdalominger közvetítésében játszanak szerepet. Mivel a lakk molekulái ezeket a csatornákat lezárják, a pórusok nem közvetítenek a továbbiakban ingereket a fogbél idegszálai felé, ezért az érzékenység is megszűnik.

Mennyire tartós ez a kezelés?

Mint minden lakk, a bifluorid lakk is egy idő után lekopik, ezért szükség lehet a kezelés megismétlésére. A kezelést különösen akkor javasoljuk, ha a szabaddá váló dentinfelszín a fogágyprobléma kezelésével megszüntethető, tehát várható, hogy a fogíny majd visszahúzódik a gyökérfelszínre. Amennyiben a probléma súlyosabb és a fogíny tartós gyógyulása nem várható, vagy fognyaki kopás figyelhető meg, tartósabb megoldást jelent a fognyaki tömés használata.

Prev Post

Next Post