1056 Budapest, Sörház u. 5. +36 20 383 8555 info@stardental.hu H-P: 08:00-12:30 és 14:30-20:30

Elérhetőségek

Fémkerámia koronák

femkeramiaA fémkerámia korona régóta használt, megbízható korona típus. A fémkerámia korona váza fémből készül, erre kerül rá rétegenként a porcelán leplezés, amely a korona természetes megjelenését biztosítja.  Mivel a fémváz egyáltalán nem fényáteresztő, a porcelán leplezés minőségétől függetlenül a fémkerámia korona frontfogaknál soha nem tud teljes mértékben valósághű megjelenést biztosítani.

Fémkerámia koronát ezért többnyire rágófogak pótlására ajánljuk, egy-egy önálló fogra szóló koronaként, de pótolhatunk vele több hiányzó fogat is, ekkor több tagból álló fémkerámia híd készül. Az őrlő fogak pótlására kiváló választás minden olyan esetben, amikor fémallergia esete nem merül fel. Természetesen a frontfogak területén is használható, bár kevésbé pénztárcakímélő megoldás, mint a tökéletes esztétikai megjelenést biztosító teljes kerámia, vagy cirkónium-oxid koronák.

vallas prepA modern fogászati szemlélet és rendelőnk célkitűzése szerint a fogpótlásnak az íny esztétikájára és egészségére is ügyelnie kell, így rendelőnkben a fémkerámia koronák elkészítésekor amennyiben a fogak előkészítése lehetővé teszi, vállas előkészítéssel készült fémkerámia fogpótlást javasolunk.

Ebben az esetben a fog preparálása úgy történik, hogy egy kis vállat alakítunk ki a fogak ínyhez nagyon közeli részén – a korábbi preparálási módszerekkel ellentétben nem az íny alatt. Ez a váll adja a későbbiekben a korona tulajdonképpeni támasztékát. A fogtechnikus a műfog fémvázának a preparált fog vállához eső részét egy speciális, kis zsugorodású porcelán réteggel vonja be, amely a későbbiekben megakadályozza a fognyaknál a fémváz fémes áttetszését. A fémkerámia koronával érintkező ínyfelszín épsége, egészséges színe és feszessége csak a vállas preparálással készült fogpótlás esetében őrizhető meg.