1056 Budapest, Sörház u. 5. +36 20 383 8555 info@stardental.hu H-P: 08:00-12:30 és 14:30-20:30

Elérhetőségek

Kivehető fogpótlások

A fogazat nagyfokú vagy teljes elvesztésének eredményeképp jelentősen károsodik a rágóképesség,  romlik az arc esztétikája, beszédzavarok jelentkeznek, ami az önbizalom elvesztésén túl a munkaképesség romlásához is vezethet. Mindezeken túl a rágóképesség elvesztésével emésztési zavarok, sőt akár gyomorfekély is kialakulhat, az elégtelenül megrágott étel ugyanis komolyan megterheli az emésztőrendszert.

A fogazat teljes elvesztéséből fakadó pszichés és fizikai állapotromlás könnyen áthidalható a kivehető fogpótlás elkészítésével, amely tökéletesen képes visszaállítani a rágóképességet, megszüntetni a beszéd- és hangképzési zavarokat, ugyanakkor esztétikus megjelenést is kölcsönöz.

A teljes kivehető fogpótlás alaplemezből, műínyből és a műínyhez rögzített műfogakból áll:
  • Az alaplemez a fogsor azon része, amely teljesen fedi a szájpad nyálkahártyáját. Az alaplemezre azért van szükség, mert a kivehető fogpótlásnak ahhoz, hogy a beszéd és a rágás során rá ható erők ellenére se mozduljon el, viszonylag nagy felületen szükséges a nyálkahártyához tapadnia. Az alaplemez elkészítésekor a fogtechnikus minden esetben arra törekszik, hogy minél vékonyabb, külső felszínén minél simább alaplemezt készítsen, hogy viselője hamar hozzászokjon. Az alaplemezek alapesetben metil-metakrilát (MMA) tartalmú műanyagokból készülnek, de ma már lehetőség van MMA mentes alaplemezt is készítetteni.
  • Az alaplemezhez stabilan rögzül a szintén műanyagból készült, rózsaszín, az egészséges fogíny színét utánzó műíny.
  • A műínyhez rögzített fogak alapesetben műanyagból (akrilát) készülnek, amelyek formáját és színeit a beteg igényeinek megfelelően készítünk el és minden esetben törekszünk arra, hogy színében és formájában a lehető legtökéletesebben illeszkedjen a páciens arcszerkezetéhez/bőrszínéhez. Az akrilát fogakon túl rendelőnkben lehetőség van arra is, hogy az akril műfogak helyett természetesebb hatású és kopásállóbb szálerősített kompozit, vagy kerámia fogak kerüljenek az alaplemezre.

ID-10046783Bár a kivehető fogsor személyre szabottan lenyomat alapján készül, a viselés alkalmával, főleg a kezdeti időszakban előfordulhatnak kellemetlenségek. Előfordul, hogy egykét helyen csiszolásra van szükség, illetve a csontgerinc fokozatos, de lassú sorvadása miatt az esetek nagy százalékában alábélelésre is szükség van.

Ezért fontos, hogy betegeink a teljes kivehető fogpótlás elkészülését követően eleinte hetente, később havonta, aztán félévente keressék fel rendelőnket kontrollvizsgálat céljából. A kivehető fogpótlás elkészülését követően kezelőorvosa meghatározza a kontrollvizsgálatok gyakoriságát.

Bizonyos esetekben részleges fémlemezes fogpótlás is szóba jöhet, főleg olyan esetekben, ahol a foghiány oly mértékű, azt rögzített híddal pótolni nem lehet. Ebben az esetben a maradó fogakra rögzített, többnyire fémkerámia fogpótlás kerül, a foghiányt pedig a maradó fogakra rögzített koronához kapoccsal rögzülő kivehető fogsorral pótoljuk.

Amennyiben ódzkodik a kivehető fogpótlásoktól, helyette stabil rögzített fogpótlásra vágyik, rendelőnkben implantátumok beültetésére is lehetőség van. Természetesen az implantátum beültetésére nem minden beteg alkalmas, ezért orvosaink ezt a megoldást csak akkor javasolják, ha az előzetes vizsgálatok alapján a csontszerkezete és egészségi állapota erre alkalmassá teszi.