1056 Budapest, Sörház u. 5. +36 20 383 8555 info@stardental.hu H-P: 08:00-12:30 és 14:30-20:30

Elérhetőségek

Fogfehérítés

A fogak elszíneződését számos tényező kiválthatja. Többnyire az elfogyasztott étel és italok okozzák a fogak elszíneződését, de sötétedhet például egyes gyógyszerek miatt is. Kifejezetten a dohányzás, a kávé ,tea és bizonyos magas pigmenttartalmú ételek-italok (pl.: vörösbor)  fogyasztása hat a fogak elszíneződése irányába. Szerencsére van lehetőség arra, hogy a fogak visszanyerjék eredeti fehérségüket, éppen ezért ma már szinte nincs is rendelő, ahol a fogfehérítés ne tartozna a napi rutin beavatkozások közé.

Milyen típusú fogfehérítőt használunk?

A fogfehérítésnek számos módja létezik. Egyik típusa a hidrogén-peroxid tartalmú anyagokkal végzett fehérítés. Ennek előnye, hogy a fogak színe akár 4-6 árnyalatnyit is világosodhat. A kezelést csak dentálhigiénikus, vagy fogorvos végezheti, fogorvosi rendelőben. Hidrogén peroxid tartalmú fehérítő használata esetén egyes esetekben , például fognyaki kopás, erős rágás vagy éjszakai fogcsikorgatás miatt kórosan becsiszolódott fogfelszínek, illetve vékony fogzománc esetén a fogfehérítés során fogérzékenység léphet fel, amely néhány órán belül elmúlik, károsodást sem a fogban, sem a zománcban viszont nem okoz.

A nátrium- perkarbonát alapú fogfehérítő szerek kevésbé képesek látványos fehéredést produkálni, de érzékeny fogú pácienseknél hatékony alternatívát kínálnak, szemben a peroxid tartalmú fehérítőkkel. Ha Önnek fognyaki kopása, esetleg valamilyen oknál fogva érzékenyebb fogai vannak, kollégáink a peroxid mentes fogfehérítő alkalmazását fogják javasolni.

Amennyiben Önnek kényelmesebb, otthoni fogfehérítő készletet is vásárolhat nálunk. Ehhez egy műanyag sínt is meg kell vásárolnia, amit lenyomat alapján fogtechnikus készít egyedileg az Ön fogaira. Ez egy egyszeri költséget jelent, a fogfehérítő sín szinte korlátlan alkalommal használható, amennyiben azt megfelelő módon tárolja. Az otthoni fogfehérítő és a mélyhúzott fogfehérítő sín használatát és helyes tárolását orvosaink megtanítják Önnek.

Szükséges más kezelés is a fogfehérítés előtt?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Van, akinél szükséges, van, akinél nem. Általában javasoljuk, hogy a fogfehérítést egy alapos fogkőeltávolítás és polírpasztás polírozás előzze meg, így tudjuk ugyanis garantálni, hogy a fog látható felszínén a fehérítő anyag valóban érintkezzen a zománc felszínével, és a fogak teljes felszínén kifejtse fehérítő hatását.

Koronák, hidak és a tömések is fehéríthetők?

Nem. A fogfehérítő anyagok csak a fogzománc fehérítésére alkalmasak. Amennyiben Önnek a mosolyzónájában fogpótlás, fogtömés található, úgy azok színe nem fog változni a fogfehérítés során.

Kinek nem javasolt a fogfehérítés?

A fogfehérítést nem javasoljuk kismamáknak, allergiás betegségekben szenvedőknek, a mosolyzónában töméssel, vagy koronával, híddal rendelkező pácienseinknek, illetve szuvas fog esetén. Amennyiben Önnek szuvas foga van, úgy első körben érdemes a szuvasodott zománcot eltávolítani, a kialakított üreget ideiglenes tömőanyaggal ellátni, majd a fehérítést követően kiválasztani a megfelelő színárnyalatú tömőanyagot és azzal elvégezni a fogtömést. Amennyiben Ön refluxbeteg, szintén nem javasoljuk a fehérítést, ugyanis nagy valószínűséggel a gyomorsav már valamilyen szinten gyengítette a fogzománcát, friss reflux ugyanis nincs, csak frissen diagnosztizált. Amennyiben Önnek nincs diagnosztizált refluxa, de gyakran érzi, hogy ég a nyelőcsöve, mindenképp keress fel háziorvosát és kérje a kivizsgálást nem csak a fogai, de a gyomra és a nyelőcsöve védelme miatt is, mert bár a reflux egy inkább kellemetlen tünetekkel járó, viszonylag elviselhető betegség, kezelés nélkül komoly, akár daganatos elváltozásokkal is járhat.