1056 Budapest, Sörház u. 5. +36 20 383 8555 info@stardental.hu H-P: 08:00-12:30 és 14:30-20:30

Elérhetőségek

Amalgámtömés cseréje

Talán sokan emlékeznek még rá, hogy pár éve-évtizede a fogászati gyakorlatban a fogak töméséhez még fém-ötvözetet, az úgynevezett amalgám tömést használták. Az esztétikus fogtömések megjelenését követően azok gyártói sikeres hadjáratot indítottak az amalgámtömés ellen, melyet nyugodtan kijelenthetjük, hogy sikeresen meg is nyertek. Hadjáratuk részeként számos tanulmány jelent meg, mely az amalgámtömésekből kioldódó nehézfémek káros élettani hatásával foglalkoztak. A kérdést, miszerint az amalgám káros-e vagy sem, azonban korántsem egyszerű megválaszolni. Még a ma praktizáló orvosok között sincs egyértelmű és egységes állásfoglalás az amalgámtömés káros élettani hatásainak kérdéskörében.

A Star-Dental Fogorvosi Rendelőben nem használunk amalgámtömést

Mivel rendelőnkben a sikeres fogászati kezelések mellett az esztétikus eredményt is szem előtt tartjuk, orvosaink nem alkalmaznak fémtartalmú tömőanyagokat. Helyette kis és közepes üregek tömésére esztétikus, a fogak színével harmonizáló fényre kötő kompozit tömőanyagokat használnak, a nagyobb foghiányokat a szintén esztétikus eredményt produkáló betétek (inlay/onlay) segítségével pótoljuk.

Szükséges az amalgámtömés cseréje?

ID-100143403

A régi, de jól záródó és panaszokat nem okozó amalgámtömés esztétikus tömésre történő cseréjét rendelőnk munkatársai önmagában nem javasolják pácienseinknek, kérésre viszont elvégzik a tömés cseréjét.

Amalgámtömés cseréje orvosi szempontból akkor lehet indokolt, ha a tömés széle nem záródnak megfelelően, és szuvasodás, elszíneződés fedezhető fel a tömés szélei mellett a foganyagban. Ebben az esetben orvosaink kizárólag a fog színével harmonizáló esztétikus tömésre cserélik ki a régi amalgámtömést, vagy a szuvasodás mértékétől függően betét készítését javasolják, mely lenyomat alapján fogtechnikai laboratóriumban készül.